news/big_image/2024/07/h-rek-oldalk-p-1200x450-itf-vege-2024.png

Elkészült az első prototípus abroncs a Nokian Tyres vadonatúj Nagyváradi gyárában

Korábban már írtunk az új gyárról, amely a MARSO központjától mindössze 130km-re található, és amelynek az alapkőletételén a MARSO is részt vett, hiszen több évtizedre nyúlik vissza a szakmai kapcsolat a két vállalat között. Most pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a gyár. 

„Az első gumiabroncs legyártásával módunk nyílt letesztelni az új gyár termelési kapacitását, és minden a tervek szerint folyik” – jelentette be Susana Tusa, a Nokian Tyres Romania Operations vezérigazgatója. 

A vadonatúj gyár a világ első karbonsemleges gumiabroncsgyára, ahol a tervek szerint évi 6 millió abroncs készül majd, elsősorban személygépjárművek és az SUV-ék számára. A gyár karbonsemlegességét tiszta, megújuló forrásból származó elektromos áram használatával érik el, és szigorúan elvek és szabályok mentén végzik a hulladékkezelést is. A gyárépítés a Nokian Tyres számára azért is volt sürgető, mert az orosz-ukrán konfliktus következtében kivonultak oroszországi gyárukból, ahol addig termelésük 80%-a valósult meg. A finnországi Nokiából indult, leginkább téli abroncsairól híres nagyvállalat 40 lehetséges helyszín közül választotta ki a romániai Nagyváradot. A beruházást a román állam is támogatta és a próbaüzemet 60 fős személyzettel indította el, ami a teljes kapacitású termelés megkezdéséig 500 főre fog nőni. 

A cég új gyára jelentős lépés a fenntarthatóság és az innováció terén, hozzájárulva a régiós gazdaság fejlődéséhez. A MARSO Kft. több, mint 30 éve kizárólagos magyarországi forgalmazója a finn abroncsgyártó termékeinek, amely biztosítja a minőségi termékek elérhetőségét Magyarországon.  

pályázati logó