news/big_image/2024/09/1726827394_nokian-cover.png

A Nokian Tyres bemutatja a világ első zéró CO2-kibocsátású gumiabroncs-gyárát

A Nokian Tyres 2024. szeptember 19-én Nagyváradon megnyitotta a világ első, teljesen CO2-kibocsátásmentes autógumi gyárát. Az üzem különlegessége, hogy fosszilis energiát egyáltalán nem használ, helyette megújuló energiaforrásokat alkalmaz, mint a napenergia, valamint innovatív elektromos kazánokkal biztosítják a gyártáshoz szükséges hőt. Az új gyárban az első kereskedelmi termelés várhatóan 2025 elején indul, évi hatmillió gumiabroncs előállításával, melyek elsősorban a közép-európai piacra készülnek.

A projekt összesen 650 millió eurós befektetést jelentett a Nokian Tyres részéről, amely a fenntarthatóságot és a környezetvédelmet helyezi a középpontba. Az új üzem 54 hektáros területen fekszik, és modern technológiákat alkalmaz a gyártás minden szakaszában, a hulladék minimalizálásától a vízfelhasználás csökkentéséig. Az autógumik gyártása az üzem teljes életciklusa alatt karbonsemleges lesz, és a cég célja, hogy példát mutasson a jövőbeli fenntartható ipari fejlesztések számára.

Külön öröm számunkra, hogy a MARSO Kft., a Nokian Tyres hazai kizárólagos forgalmazója, valamint romániai leányvállalata, a MARSOROM is jelen volt az eseményen. A cég képviselői elmondták: „Nagy örömünkre szolgált, hogy Magyarországon kizárólagos Nokian Tyres forgalmazóként résztvehettünk ezen a jelentős eseményen.”

A Nokian Tyres számára ez az új gyár nemcsak technológiai újítást jelent, hanem jelentős piaci előnyt is, hiszen a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kap az autógumi piacon is. A gyár kulcsszereplő lehet a jövőben a környezettudatos vásárlók számára, akik olyan termékeket keresnek, amelyek a legkisebb környezeti terheléssel készülnek.

A Nokian Tyres célja, hogy a jövőben további hasonló gyárakat építsen, amelyek teljesen kibocsátásmentesek, így is hozzájárulva a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez. Az új nagyváradi gyár nemcsak az iparban, de a régióban is fontos szerepet fog játszani, hiszen több száz új munkahelyet teremt, és hosszú távon erősíti a helyi gazdaságot. A projekt megvalósítása során a fenntarthatósági célok mellett a társadalmi felelősségvállalás is központi helyet kapott, így az üzem a helyi közösségekkel együttműködve igyekszik javítani a térség életminőségét.

Ez egy új korszak kezdetét jelenti a gumiabroncs-ipar számára. Az ilyen típusú innovációk egyre inkább szükségesek ahhoz, hogy a globális iparágak fenntarthatóbbá váljanak, miközben a vásárlók elvárásai is változnak. A gyár sikeres működése fontos mérföldkő lesz a Nokian Tyres számára, és példaként szolgálhat más vállalatok számára is a zöld technológiák alkalmazásában.

Ez az új fejlesztés egyaránt jelzi a fenntartható ipari jövő iránti elkötelezettséget, valamint a környezetvédelmi szabályok betartását. Ahogy a MARSO és a MARSOROM képviselői is hangsúlyozták, ez az együttműködés tovább erősíti a vállalatok pozícióját a régióban, és elősegíti a környezettudatos termékek elterjedését a közép-európai piacon.

pályázati logó